Banca Națională a României a făcut un anunț important recent, prin care a transmis cât de mult s-a schimbat comportamentul românilor în plan financiar. În luna februarie a acestui an a fost atins un nou maxim istoric, ce a șocat pe toată lumea.
Românii, dependenți de banii cash
Războiul a provocat mare panică în rândul oamenilor din lumea întreagă, dar mai ales pentru români, având în vedere că sunt vecinii Ucrainei. Cu toții am început să ne luăm câteva măsuri minime de protecție de când am aflat prin ce trec vecinii noștri, iar una dintre obsesii a fost asigurarea de economii cash.
În Ucraina, oamenii nu au mai apucat să ajungă la bănci când au fost nevoiți să fugă din țară, motiv pentru care românii vor să fie pregătiți. Astfel, în ultima perioadă, tot mai mulți români preferă mai mult numerarul, în detrimentul celorlalte forme de plată. Conform datelor emise de BNR, aproximativ 8,5 mld. lei au intrat în economie în ultimul an.
Potrivit datelor centralizate numerarul a ajuns, în februarie 2022, la aproape 100 miliarde de lei, după o creştere cu 9,3% faţă de valoarea din februarie 2021. În luna martie cu siguranță vor fi înregistrate noi valori-record, având în vedere că piețele financiare internaționale a fost zguduită după invazia militară a Rusiei în Ucraina.
De ce preferă românii banii lichizi
Specialiștii spun că românii au avut tendința de a prefera lichiditatea în perioade de criză. Așa cum în această vreme de război ne confruntăm cu un astfel de trend, la fel s-a întâmplat și în cazul pandemiei, care s-a soldat cu retrageri mari de numerar de la bănci, salturi ale dobânzilor sau instabilitate a cursurilor de schimb.
Înainte, bancherii susțineau că sumele retrase de clienți de la bancomate au crescut în pragul sărbătorilor de iarnă, dar de când au început crizele sanitare și cea provocată de război, această regulă nu s-a mai aplicat.