În data de 29 august creștinii ortodocși au o mare sărbătoare în calendar: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este una dintre cele mai importante zile ale creștinătății, iar semnificația acesteia ar trebui să fie bine cunoscută de fiecare român. Sărbătoarea din această zi, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, încheie șirul sărbătorilor din anul bisericesc, care se termină la data de 31 august.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătoare cu cruce roșie și zi de post
În această zi creștinii ortodocși sunt îndemnați la post, astfel nu au voie să consume carne, lactate, produse de dulce sau alcool, indiferent de ziua săptămânii în care cade această sărbătoare. Este una dintre puținele perioade de post de o zi care ar trebui să fie ținute de orice creștin care se respectă.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului pe nume Zaharia, acolo unde mama sa Elisabeta, era descendentă a semintiei lui Aaron. el s-ă născut cu numai jumătate de an înainte mântuitorului Iisus, de aceea este numit și Înaintemergătorul Domnului.
Rolul său în lume a fost acela de a pregăti poporul pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, însă Sfântul Ioan nu a dus o viață deloc ușoară. El s-a retras în pustiu și a dus o viață sură până la momentul în care a început să predice.
Sfântul Ioan Botezătorul, ajuns în fața lui Irod, îl mustră pe acesta pentru viața de desfrâu pe care o ducea alături de Irodiada, soția fratelui său. La auzul acestor lcruri, Irodiada îi cere fiicei sale Salomeea, să ceară tăierea capul Sfântului Ioan Botezătorul, ca răsplată, ceea ce s-a și întâmplat. Capul Sfântului Ioan Botezătorului a fost pierdut și găsit de trei ori.
Rugăciune puternică pentru ziua de 29 august
“ Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.
Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”