Românii care vor să lucreze în străinătate trebuie să fie atenți la anumite aspecte legate de actele necesare pentru a intra în legalitate. În primul rând, se impune semnarea a două contracte, iar cine nu face asta încalcă Legea 156/2000.
Ce trebuie să știe românii care vor să lucreze în afara țării
Potrivit Avocatnet.ro, drepturile, precum și obligațiile românilor care vor să lucreze în străinătate sunt prevăzute în Legea 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. Atunci când aleg să plece peste hotare pentru a-și desfășura munca, românii trebuie să știe că au de completat și semnat nu unul, ci două contracte: primul de muncă și al doilea de mediere.
Angajatorul trebuie să le pregătească aceste două contracte care vizează prestarea unui serviciu într-o țară din Uniunea Europeană, sau din afara ei.
De-a lungul timpului, mulți români au căzut în capcanele unor firme neserioase care le-au promis multe și le-au oferit mai nimic. Își pot da seama rapid dacă au de-a face cu o firmă care lucrează conform legii.
Așa cum am precizat, înainte de a pleca din țară, cei interesați trebuie să primească două contracte. Contractul de mediere este un contract de natură civilă, care se semnează între persoana fizică și agentul/furnizorul de servicii de plasare, în timp ce contractul de muncă se încheie direct cu angajatorul din străinătate.
Ce conține un contract de mediere
Este important de precizat că persoanele care semnează un astfel de contract și nu-și respectă ceea ce și-au asumat în scris pot fi obligați în mod legal să plătească despăgubiri de până la 200 de euro.
Contracul de mediere trebuie să conțină: detalii despre agentul/furnizorul de plasare a forței de muncă, denumirea angajatorului și țara pentru care se face medierea în vederea angajării, datele de contact ale angajatorului – adresă, număr de telefon/ fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă (detalii care se vor regăsi și în contractul de muncă, precum salarizarea, programul de muncă, durata contractului, condițiile de transport și de locuit).
De asemenea, verificați dacă există detalii despre posibilitatea încetării (terminării) contractului de mediere, cum ar fi la semnarea contractului de muncă cu angajatorul străin, la expirarea duratei pentru care a fost încheiat, dacă nu a fost găsit un loc de muncă potrivit, prin acordul celor două părți, dacă solicitantul refuză oferta de muncă în străinătate sau prin reziliere.