O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate, notează AFP.
ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie.
În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie “Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint”.
Sunt lupte intense între soldaţii ucraineni şi trupele ruse care încearcă să pună stăpânire pe oraşul Mariupol, un port strategic la Marea Azov. Atacat a fost, de această dată, un vehicul blindat trimis de Moscova în zona de conflict. Kremlinul susţine că în ultimele 24 de ore, forţele sale au avansat 11 kilometri spre Mariupol.
Pe de altă parte, după zile întregi în care s-au chinuit să plece prin coridoarele umanitare, mai mulţi civili au reuşit luni să iasă din oraşul asediat cu ajutorul unui convoi format din aproape 160 de maşini.
Cei care însă sunt blocaţi în zona respectivă nu mai au apă, alimente si medicamente. Din cauza obuzelor care cad necontenit, un prim convoi umanitar nu a ajuns nici până acum la destinatie.
Sergei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Cu câteva zile în urmă, cea mai mare dorință a oamenilor era să înceteze bombardamentele. Astăzi însă, tot ce-și doresc e să găsească puțină apă și mâncare. Nici nu se mai tem de bombardamente.”
Noi imagini filmate din dronă arată amploarea distrugerilor din Mariupol. Infrastructura civilă și clădirile rezidențiale din tot orașul au suferit pagube extinse.
Preşedintele Finlandei susţine că schimbarea de regim la Kiev nu mai este pe “lista” lui Putin.
Sauli Niinistö: Putin are lista lui, o știm cu toții, dar se pare că schimbarea guvernului Ucrainei nu se mai află pe listă. Când l-am întrebat mi-a spus că nu a avut-o vreodată în plan, dar, cu toate astea, aceasta a fost înțelegerea de până acum.
Christiane Amanpour: Așadar, când toată lumea credea că va mărșălui spre Kiev și că va da jos guvernul pentru a schimba regimul, punând acolo o marionetă, credeți că acest lucru nu mai este posibil?
Sauli Niinistö: Ei bine, a fost foarte clar când l-am întrebat: “ați renunțat la această cerință?” Și mi-a spus: “nu am cerut-o niciodată”.
Alături de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, președintele finlandez a fost unul dintre rarii interlocutori europeni ai lui Vladimir Putin în ultimele zile. Ţară vecină cu Rusia, Finalda joacă în mod tradițional un rol de dialog între Occident și Moscova.