Vești bune pentru români! Salariile ar putea crește cu 40% pentru o serie de salariați. Aflați în următoarele rânduri despre ce este vorba și ce pregătesc, de fapt, guvernanții. Declarații pe acest subiect a făcut Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Proiect de lege: Salariile ar putea crește cu 40%
Potrivit Ministrului Educației, proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar prevede o creştere de 40% pentru costurile salariale şi de 370% pentru cheltuielile materiale. Sorin Cîmpeanu a declarat că este vorba de o creştere de la 485 de lei per elev, cât este costul standard pentru cheltuieli materiale acum, la 1.800 de lei per elev.
Este prevăzută o creştere în proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar – sperăm să se adopte în forma aceasta, din această perspectivă a finanţării, cel puţin – de 40% pentru costuri salariale, de la 6.386 per elev la 9.000 de lei per elev, şi (…) avem o creştere de 370% a cheltuielilor materiale din care se pot asigura toate acele cheltuieli de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Oficialul a declarat că în raport cu salariile, investiția în cheltuieli materiale trebuie să fie de minim 20%. Noul proiect al legii prevede 9.000 de lei de cheltuieli materiale, față de 1.800 de lei cheltuieli materiale în momentul de față.
Sorin Cîmpeanu a precizat că în acest mod guvernanții înțeleg să susțină și dezvoltarea resurselor umane, precum și dezvoltarea infrastructurii atât de necesare.
Modificări importante aduse în Educație
Vești importante pentru elevii din România! Ministrul Educației a emis un ordin prin care se aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Tezele nu mai sunt obligatorii, iar numărul de calificative sau note pe care le va primi fiecare elev într-un an vor fi puse de profesor în funcţie de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Structura noului an școlar va conține cinci module cuplate cu 5 vacanțe. În timpul anului școlar, elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu vor avea cel puțin două evaluări scrise, față de o evaluare scrisă pe semestru cum a fost până acum.
Mai trebuie precizat că noul regulament încearcă să elimine din nou orice posibilitate de colectare a fondurilor băneşti de la părinţii elevilor şi instituie o comisie de mentorat didactic şi formare în cariera didactică în fiecare şcoală.