După o vizită la Cluj-Napoca, Novák Katalin a fost oaspete de onoare la Alba Iulia, la Ziua unităţii reformate maghiare, ce a prilejuit dezvelirea statuii principelui transilvanean Gábor Bethlen.
„Femeia asta nu a venit în România, a venit în Transilvania. Un patruped când ajunge în dreptul unui copac, ridică laba din spate şi urinează pe copac, îşi marchează teritoriul. Acelaşi lucru l-a făcut şi femela din Ungaria, a ridicat un crac şi şi-a marcat teritoriul crezând că va rămâne teritoriul ei. Transilvania nu e sac de cartofi pe care vine ungurul, îl ia în spate şi pleacă, este un ţinut românesc populat zdrobitor majoritar de români şi mă îndoiesc că, în ciuda înţelegerii pe care Viktor Orban o are cu Putin, cineva va mai putea să ne ia Transilvania.
Tot ceea ce se întâmplă cu provocările maghiarilor, cântări de imnuri pe stadioane şi alte tâmpenii de felul ăsta, sunt provocări. Se aşteaptă ca românii să reacţioneze violent. Exceptând câţiva ziarişti şi câţiva politicieni cu minţile tulburate, mă îndoiesc că vreun român va deveni violent. Ei ignoră pur şi simplu. A lua măsuri împotriva femelei care a încercat să-şi marcheze teritoriul e o glumă„, a spus SOV în cel mai recent video publicat pe Facebook.
După o întâlnire cu preşedintele UDMR, Kelemn Hunor, preşedintele maghiar Novák Katalin a scris pe Facebook un mesaj controversat: „Astăzi m-am întâlnit cu Hunor Kelemen, preşedintele UDMR şi vice-prim-ministru al României. În calitate de preşedintă a Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toţi maghiarii, nu contează dacă locuiesc înăuntrul sau în afara graniţelor. Maghiarii sunt maghiarii. Punct„, a scris Novák Katalin.
În replică, Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis, printr-un comunicat, că secretarul de stat pentru afaceri europene l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia preşedintei Ungariei. Autorităţile de la Bucureşti au subliniat că Ungaria nu-şi poate aroga drepturi asupra cetăţenilor României.
„MAE român l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea părţii române faţă de declaraţia de mai sus, după cum urmează: astfel, în măsura în care declaraţiile Preşedintelui Ungariei, aflată în vizită privată în România, se referă şi la cetăţenii români de etnie maghiară, este de subliniat că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. În plus, responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie, Ungaria, ca stat înrudit, având cel mult un interes în consolidarea legăturilor culturale, astfel cum se arată atât în Raportul din 2001 al Comisiei de la Veneţia privind tratamentul preferenţial acordat minorităţilor naţionale de statul înrudit, cât şi în Declaraţia din 2001 a Înaltului Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE intitulată Suveranitate, responsabilitate şi minorităţi naţionale„, se arată în comunicatul MAE.